Brustem Sint Laurentius

Verschueren 1975

Afbraak, herstel en herplaatsing 2019

 

Historiek en Herstel.

Het nieuwe orgel van de Laurentiuskerk is afkomstig uit de in 2019 opgeheven Minderbroederskerk van Sint Truiden. Dit orgel werd in 1975 gebouwd door Emile Verschueren onder advies van Jaak Van Gele. Het bevat een deel ouder pijpwerk van het voormalige Verschueren orgel eveneens uit deze kerk.
De Laurentiuskerk die na een brand in de zestiger jaren volledig modern werd ingericht vormt een gepast onderkomen voor dit neo barokke instrument.

 

Tijdens de montage van de hoofdwerk en pedaal - windlade.

 

Het instrument helemaal gebouwd in de geest van de neo-barok, werd aangepast aan de nieuwe kerkruimte.
De kast werd gereinigd en behandeld met houtolie. Het blinderingswerk met oorspronkelijk blauwe achtergrond, werd deels verguld op een nieuwe donkere achtergrond. Een nieuwe dempende ventilatorkist met bijhorend windkanaal werd achter het orgel geplaatst. Een nieuwe ruime onderhoudsloopbrug verankert de hoge kast aan de muur.
Een nieuwe ledverlichting voor pedaal en klavier werd eveneens aangebracht.
Alle karton conducten werden integraal vervangen door nieuwe orgelmetalen exemplaren.

 

De klavieren werden grondig gereinigd, overmatig vilt werd weggenomen, de bakstukken en stootlatten die nogal wat gebruikssporen vertoonden werden gezwart in een ebbenhoutimitatie.

 

De oorspronkelijk harde intonatie van vooral Montre 8 werd bijgeschaafd en aangepast voor de kleinere Laurentiuskerk. De Subbas 16 daarentegen werd verstevigd omdat de klank onduidelijk was door te hoge opsnedes. Door de nieuwe metaalconducten is de aanspraak van front en houtgedekten veel directer dan voorheen. Tot slot werd er een nieuwe bijpassende eiken orgelbank gemaakt voor dit instrument.

Dispositie

Hoofdwerk 56 t Onderwerk 56 t Pedaal 30 t
Montre 8 Holpijp 8 Subbas 16
Roerfluit 8 Kwintadeen 4 Gedekt 8
Prestant 4 Gemshoorn 2 Schalmei 4
Octaaf 2 Cimbel III
Mixtuur III Regaal 8
Trompet 8

I + II , Ped + I , Ped + II