Ninove OLV-Hemelvaart

Forceville 1728 –Loncke 1978-90

Eerste fase rugpositief. 2014

 

Historiek

Het Forceville orgel van Ninove voorstellen, hoeft eigenlijk niet. Het is zonder meer een van de bekendste orgels van ons land. Een vroege restauratie door de firma Loncke kon nooit overtuigen in de moeizame akoestiek van de voormalige Abdijkerk.
Sinds de schitterende interieurrestauratie achter de rug is, werden er door het kerkbestuur plannen gemaakt om het orgel fasegewijs in zijn oude glorie te herstellen.
Het orgel bleef bespeelbaar maar liep nogal wat stofvervuiling op, bovendien bleken de conducten door te zure orgelwind zwaar aangetast.
Er werd van het moment tevens gebruik gemaakt om de intonatie bij te werken naar de laatste inzichten en aan te passen aan de schitterende nieuwe akoestiek.
Deze eerste fase werd aan ons toevertrouwd.

Toestand conducten na demontage, het wit is verpoederd lood

 

Werkzaamheden

Deze eerste fase betrof enkel het herstel van het rugpositief.
Nadat al het pijpwerk was uitgenomen bleek dat de toestand van de conducten erger was dan ooit vermoed. Door het gebruik in de jaren 70-80 van 100 % bladlood was het metaal van binnenuit totaal versuikerd. Loodwit of loodcarbonaat vormt zich door blootstelling aan vochtige azijnlucht afkomstig van de moderne vinylacetaatlijm (witte houtlijm). In de oudere ontwerpdossiers werd steeds opgedragen om kanalen en balgen aan de binnenzijde in te smeren met deze lijm !  Een goede neus ruikt al aan de orgelwind dat er een geurtje aan is.
Indien er een loodlegering wordt gebruikt met een deel tin of andere zgn.verontreinigingen heeft men hier veel minder of totaal geen last van.
Dus alle nieuwe conducten zijn vervaardigd in een legering van het zgn orgelstof met 95%Pb en 5% St. Deze nieuwe exemplaren werden bovendien in en uitwendig gevernist met een neutrale acrylaatvernis. Windlade en pijpwerk werden grondig gereinigd. Papier onder de gedekthoeden werd vervangen door stemvaster papierdoek.
De intonatie van het volledige pijpwerk werd overlopen. De vernieuwe intonatie gaat uit van een boventoonrijker geluid dat veel meer draagkracht heeft.  Naar aanleiding van deze werken werd de stemming eveneens geoptimaliseerd.
Hopen op een vervolg !

Nieuwe conducten

Positief tijdens herstel