Messelbroek Sint Michiel
Th.Ruef eind 19 de e. Pels 1976
Historiek
Messelbroek is een mooi landelijk Hagelands dorp tussen Scherpenheuvel en Aarschot. Van de oorspronkelijke kerk rest enkel nog de robuuste ijzerzandstenen toren. De eind negentiende eeuwse bakstenen kerk met stemmig interieur is eveneens neo-gotisch.
Bernard Pels bouwde in 1976 een nieuw orgel met gebruiking van nogal wat pijpwerk uit het oorspronkelijke orgel van Theodoor Ruef (eind 19 de).
Na jaren van vervuiling was dit orgel toe aan een grondige revisie en kuisbeurt.
Kast en indeling
De typische strakke Pels kast uit 1976 werd vervaardigd in eiken kaderwerk met gefineerde multiplexpanelen en blokplaat.
Inwendig de typische Pels uitvoering met aluminium mechanieken en red meranti windladen. Het orgel was mechanisch onberispelijk in orde.
De subbas 16 staat achteraan op een pneumatische lade in open opstelling. De dubbele gecombineerde windlade waar het groot orgel en het positief door elkaar opstaan
( afwisselende cancellen) . Doordat de lade ruim bemeten was, bleek het mogelijk om aan het (te) klein bezette positief een soloregister toe te voegen.
Dispositie
Knoppen staan links van het klavier boven elkaar opgesteld
Roerfluit 8 (Pels)
Fluit 4 (Ruef)
Zwegel 2 (Ruef)
Travers 8 sup. (nieuw)
Prestant 8 (Pels- Ruef)
Gedekt 8 ( Ruef)
Oktaaf 4 (Pels Ruef)
Mixtuur 2 III (Pels)
Trompet 8 (Ruef)
Gedektbas 16 (Ruef)
Voettrede: Ped + I, Ped + II, I + II
Werkzaamheden
Het orgel was behoorlijk vuil na 40 jaren gebruik. Het binnenwerk werd volledig gedemonteerd en grondig gekuist. Er werd een nieuwe sleep toegevoegd met bijhorende kantelaar en wals voor de nieuwe travers. De transmissiekleppen van het groot octaaf tussen Roerfluit en Gedekt werden terug sluitend gemaakt. Het herbruikte Ruef –pijpwerk bleek zwaar te zijn toegetakeld. Het werd grondig gerestaureerd en de oude klank werd terug tevoorschijn gehaald.
Pels had vooral de prestanten 8 en 4 zeer mat geintoneerd. Bij de revisie werd het Pels-front klankmatig aangepast aan het Ruef pijpwerk.
Vooral de Oktaaf 4 heeft nu veel meer draagkracht en zorgt voor een betere aansluiting met de 2 voets mixtuur. De oude Bourdon werd eveneens terug zangeriger gemaakt zodat gebruik met de Oktaaf 4 veel mooier klinkt.
Het front werd eveneens grondig gereinigd en terug gepolijst ter afwerking.
Binnenwerk na reiniging en plaatsing houten Travers
Front: voor, tijdens en na
|